ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK (ÓRARENDÉRT GÖRDÍTSD LE)

 

Kedves Szülök! Köszönjük érdeklődéseteket a kortárs, kreatív művészeti foglalkozásaink iránt. Kérjük, hogy ALAPOSAN olvassák át ezt a fület és az állandó programok menüponton a hétfő, kedd, szerda, csütörtök és-pénteki 10 csoportunk tematikáját. Ha már látják, hova jelentkeznének, keressék az ADOTT csoportvezetőt. Általános és egyéb kérdésekben, amelyre a válasz nem szerepel itt alább Eplényi Annát, a Műhely vezetője tud választ adni (0670-2322772).

 

IDŐPONTOK: A kisebb (óvodás-kisiskolás) korosztályok koradélután, a nagyobb (alsós – 6. oszt) késődélután vannak, mert Galéria épületét 18:50-ig minden nap el kell hagyni. Bár a tanár kollégák és az témakeretek mások, a GYIK-Műhely alkotói szellemisége és a feladatok sokszínűsége ugyanaz, így ne féljenek évente is akár csoportot váltani!

KIK CSATLAKOZHATNAK?  Bárki, aki gyermekét nem(csak) „szépen rajzolni taníttatná”, hanem megengedi számára, hogy saját koszos, festékes, agyagos keze útján,… saját belső fantáziájára alapozva,… saját magának sugallt élményeit kövesse az alkotómunka során. Az eredmények nem azonnal jelentkeznek, hanem rendszeres foglalkozáslátogatás után látható: …gyermeke vizuális önbizalma és művészi kifejezésformái megnyílnak, technikai kombinációs készségei javulnak és az itt szerzett élmények felnőtt korig kísérni fogják önkifejezését…

 

KÉRJÜK, HOGY OLVASSÁK ÁT „HÁZIREND-JELLEGŰ” KÉRÉSEINKET: 

- Érkezzenek pontosan vagy inkább pár perccel korábban, mert a foglalkozások egy izgalmas tanári ráhangolással, varázslattal, mesével, vetítéssel kezdődik, amelyről ha lemarad a gyermek, nehezebben tud a feladathoz kapcsolódni!

- Alkotóruhában, rossz festőpólóban – semmiképpen se szép ruhában jöjjenek!

- Hagyják a kabátot, táskát rendesen beakasztva a ruhatárban, mert üres kézzel könnyebb hazavinni az alkotásokat! NE hozzanak fel semmilyen játékot és telefont a gyerekek!

- Kérjük a B-porta várótermében NE zajongjanak, hangoskodjanak és futkározzanak a gyerekek!

- Rendszeresen vegyenek részt a foglalkozásokon, mert a feladatok több alkalmasak, száradnak, kötnek és nem tudjuk pótolni a hiányzó tevékenység-részt!

- A szülök az első-második alkalommal még feljöhetnek, de utána már nincsenek jelen az órákon; az alsó Aulában tudnak várakozni. Félév végén nyílt napot tartunk, és minden alkotást, feladatot bemutatunk, filmeket levetítünk.

 

HOGYAN JUTHATNAK EL HOZZÁNK?

Tömegközlekedéssel a 16, 16A, 116 busszal a Dísz térig, majd gyalog 5 perc a zászlórudak mellet a Mátyás kútnál lévő B-portáig. A Várkert Bazár felől a mozgólépcsők és liftek segítségével kb. 7-8 perc a feljutás, ill. az OSZK felől a gyorslifttel, amelynek ára irányonként 200Ft (javasoljuk az innen érkezőknek, hogy iratkozzanak be az OSZK-ba és a kártyával azután örökké ingyenes!). Gépkocsival 15 percig ingyenes a behajtás a Hollós kapuig, onnan „elvileg” engedélyköteles, de pár perc alatt még nem büntettek meg senkit.

 

AZ ALAPÍTVÁNYUNK TÁMOGATÁSI FORMÁI.

A GYIK-Műhely Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet, így nem csupán hétköznapi művészetpedagógia foglalkozásokat tartunk, hanem kiadványokat adunk ki, konferenciákat, kiállításokat szervezünk, cikkeket (HVG, Nők Lapja, Képmás, Építész Közlöny, stb.) és szakmai kutatásokat írunk, valamint továbbképzéseket rendezünk, így az Önök támogatása ezeket is fedezi, ezáltal dokumentálva az itt folyó munkát, segítve a kortárs rajzoktatást. Mi minden alkalomra készülünk minőségi alapanyagokkal, eszközökkel (pl. PannonColor temperák, ragasztók, 20 műanyag pisztoly, vagy éppen spakli, tűzőgép stb.), amelyek igen költségesek.

 

A MŰHELYBEN VALÓ RÉSZVÉTELEKNEK 3 FÉLE TÁMOGATÁSA LEHETSÉGES:

1. FÉLÉVES DÍJ: szeptember 1 - január 31.  közötti időszak 5 hónapos díja egy összegben befizetve 5 x 8 000 Ft = 40 000 Ft, amelyet október 23-ig kell befizetni a csoportvezetőnek vagy a GYIK-számlára. (Testvéreknek  72 000 Ft.)

2. HAVI: Aki havonta szeretne fizetni, azoknak havi 10 000 Ft, amit kérünk a hónap első alkalmán rendezni a csoportvezetőknek. Testvéreknek 18 000 Ft. - Ebben az esetben nincs utalási lehetőség.

3. ALKALMI: Aki egyes alkalmakat szeretne fizetni (amit szakmapedagógiai szempontból nem igazán javaslunk), azoknak 3000 Ft/fő a foglalkozás díja, amelyből nem tudunk testvérkedvezményt adni.

Az első, látogató óra díja is 3000 Ft, ha később nem csatlakoznak a csoporthoz.

 

Amennyiben cég nevében fizetni be, úgy arról adóigazolást tudunk kiállítani, így leírható az adóalapból.

A GYIK-MŰHELY BANKSZÁMLASZÁMA      OTP Bank, 11701004-20122212-00000000

KÉRJÜK A MEGJEGYZÉSBEN FELTÜNTETNI: gyermek neve és csoport neve!!! (CSAK egész féléves támogatások esetén kérjük utalni; alkalmi és havi utalásokat a csoportvezetőkkel rendezzék) 

 

VÉGÜL A NEM VÁRT ESEMÉNYEK: Mivel a Galéria és a Vár területe egyre inkább „kiemelt kormányzati terület”, így bármikor elfordulhatnak nem várt események, lezárások – éppen ezért kérjük, hogy adják meg email és telefonszámaikat, hogy ilyen esetekben SOS tudjunk telefonálni.

 

 

2018/19-es ŐSZI FÉLÉVES ÓRAREND

 

HÉTFŐ 14:00 – 15:30: NAPCSEPP, HÓCSEND, SZÉLSUGÁR, ESŐFÚJÁS

“Előttem van Észak, hátam mögött Dél, balra a Nap Nyugszik, jobbra pedig Kél.” Milyen az, amikor nagyon hideg van? Milyen az, amikor forróság? És amikor égzengés és földindulás? Vagy szélcsend és napsütés! Mi történik, ha kitör a vulkán, vagy felkap a forgószél? Mit tennél, ha elönt az özönvíz? Égtájak mentén időjárás-utazókká, meteorológia-kutatókká válunk. Eszkimó, indián, afrikai és japán meséken keresztül ismerkedünk a természet erőivel - habkarton jégsziget, pamutfonál esőerdő, hungarocell sivatag, hurkapálcika pagoda, gipsz dombság. Építés, festés, rajzolás, pacázás és szerepjátszás. !!! A szakkör novembertől indul (távoli földrészen való tartózkodás miatt)!!!
Korosztály: óvodás korosztály részére, 5-8 évesek Vezető oktató: Tettamanti Ádám, festőművész: 0620 2403766, tettas.adam@gmail.com és Filó Veronika, színháztörténész, mesemondó
 

KEDD 15.30 – 17.00: IZGŐ-MOZGÓ ZUZMÓ CSOPORT

Felfedező kalandra hívunk az erdők rejtelmes világába, ahol mozgásos, dinamikus alkotófeladatokon keresztül ismerkedünk meg a természet titkaival, a vadvizek mikro- és makroszkopikus méretű világával. Különleges fénytörésekben figyeljük meg az erdőt, kísérletezünk tükrökkel és fényérzékeny anyagokkal. Két erdei lakónak, Zúzmarának és Zuzmanónak segítünk kuckót építeni, akik hálából titkos állatok és lények nyomára vezetnek minket. Közösen épített időgépünk segítségével utazunk vissza a bolygók és csillagok születésének korába, így fedezzük fel az őslények páfrányerdeit, a régmúlt korok erdeinek mítoszait…
Korosztály: óvodás korosztály részére, 4-7 évesek Vezető oktató: Czenthe Kata, tájépítész; 0620,4407718, czenthe.kata@gmail.com és Tettamanti Ádám, festőművész, 0620 2403766
 

KEDD 17.00 – 18.30: LEGES-LEG…

Nyissuk ki és fedezzük fel a Leges -Legek világát! Mikroszkóp alatt vizsgáljuk a legkisebbeket, megépítjük a leghidegebb szobrokat, megfestjük a leghosszabb árnyékainkat, modellezzük a legfurcsább épületeket, és tárgyakat, megörökítjük a legmozdulatlanabb mozdulatot, felfedezzük a legfehérebb fehéret és a legfeketébb feketét, megformázzuk a legnagyobb "gömböstűt", és a legkisebb piramist körülnézünk az Óriások és Liliput világában. Majd csukjuk be szemünket, ahol újabb Leges-Leg világok nyílnak meg!
Korosztály: 7-10 évesek Vezető oktatók: Szentandrási Dóra, építészmérnök, uartkit@gmail.com, 0670-454-4540 és Schmidt Gertrúd, iparművész és rajztanár
 
 

SZERDA 15:15 – 16:45: KŐLEVES és DUNAKAVICS…

Gyűjtöttél már követ, kavicsot útszéleken, folyószéleken, tengerekben? Induljunk felfedező útra kövekkel a zsebünkben! Hallgassuk meg, meleg csendjüket, koccanásaikat, fedezzük fel vésett árkolt vonásaikat az "absztrakt" felé haladva, csurgassunk cseppköveket, csiszoljunk meteoritokat, bazaltorgonákat! Bemerészkedünk a legmélyebb barlangokba és megkapaszkodunk a legmagasabb sziklaszirteken. Ezután elindulunk az őskori ember útján- barlangrajzok, sziklakarcolatok, kőből készült varázseszközök, megkövesedett nyomok, és megalitikus rítusok útján- kősorok, kőkörök, kőhajók, kőhalmok... és mikor minden kavicsunk elfogyott a tarisznyánkból, betérünk egy kőlevesre, ahol a falra valaki, valaha felkarcolta " A POR SIET, a KŐ RÁÉR" !
Korosztály: óvodások-kisiskolásoknak, 5-8 éveseknek Vezetik: Eplényi Anna PhD, tájépítész- rajz szakos tanár, 0670-2322772 biborkosbor@yahoo.com és Schmidt Gertrúd, iparművész – rajztanár, 0630-6486522, esgertrud@gmail.com
 
 

SZERDA 16:45 – 18:45: LEGENDÁS „ÁLLATKERTI ÚTMUTATÓ”

Szemlélődő és elmélyülő alkotói sétára indulunk a kihalt ős-állatok nyomdokain a képzelt lények, alakváltók, vizi-szörnyek és repülő-kreációk, mitologikus és metaforikus állatok világába. Kelta kígyóminták, asszír istenek, griffek és főnixek, sellők éneke, unikornis szarva és pegazus varázslatos szárnya – elevenedik meg szobrok formájában. Kedves mesebeli szereplők, antropomorf sárkányok, saját őrző-védő amulett-állatunk, címerállatok és a művelődéstörténet szürrealista lényeiről készítünk részletes, alapos alkotásokat különböző grafikai technikákkal: nyomtatással (linó, rézkarc, monotípia) - akár több alkalmas festési sorozattal.
Korosztály: 8-12 éveseknek Vezetik: Eplényi Anna PhD, tájépítész- rajz szakos tanár, 0670-2322772 biborkosbor@yahoo.com és Schmidt Gertrúd, iparművész – rajztanár, 0630-6486522, esgertrud@gmail.com
 
 

CSÜTÖRTÖK 15.30 – 17.00: KézenFekvés Tréning

A Kézenfekvés tréning 3-5 alkalmas szakmai műhelyekre épül. Megeddzük kezeteket és agyatokat, hogy végül kedvenc technikáinkat könnyűszerrel az ötletek szolgálatába állíthassátok. Megmutatjuk, hogyan alakult ki a pop-up papírművészet és mit szőnek a kortárs képzőművészek. Lesz időnk közösen elmélyedni a munkafolyamatban és frissen szerzett mesterségbeli tudásotokat alkotás közben kamatoztatni. Többek között a mintatervezés, a mintázás és szobrászkodás, a kollázs, az illusztráció, az animáció és a fafaragás “szakértői” válhatnak a résztvevőkből!
Az idei program felépítése lehetővé teszi, hogy az is be tudjon kapcsolódni egy-egy workshop-ciklus erejéig a csoportba, aki nem tud egész évben részt venni a foglalkozásokon.Az őszi félév témái Montázs napok: szeptember 6-27 (4 alkalom) Szobrászműhely: agyagozás és gipszelés okt. 4.- nov. 8. (6 alkalom) Illusztráció, történetírás és vizuális történetmesélés: nov. 15.- dec.6. (4 alkalom) Korosztály: 8-13 évesek Vezetik: Andorka Júlia, művészettörténész, 06305853305, andorkaj@yahoo.com, és Poór Dorottya, festőművész, poordotya@gmail.com, 06202900505, Dani Boglárka, grafikus- designer, dani.boglar@gmail.com
 
 

CSÜTÖRTÖK 17.00 – 18.30: ÖRÖKMOZGÓ SZÍNEK – FÉNYEK - INTERMÉDIA

Az Örökmozgó a GYIK Műhely gyerek médiaismereti csoportja, ahol a különböző képzőművészeti médiumok közötti átjárásokkal kísérletezünk. A manuális rajzos, festői és plasztikai játékokat, térinstallációkat fényfestéssel, fotóval, videóval, animációval ötvözzük. Ezért időnként előkerülnek az okostelefonok is, hiszen ma már sok elérhető alkalmazás van, amelyek leegyszerűsítik a hosszadalmas utómunkát. Az alkotó játék közben a gyerekek megtapasztalhatják a filmes-fotós képi gondolkodás alapjait.
Ajánlott korosztály: 12-14 évesek, akik a hagyományos technikák mellett érdeklődnek a fotózás és a videózás, az animáció készítés iránt is. Tanárok: Varga Virág festőművész, művésztanár és Kara Dávid grafikusművész vj, fényfestő Jelentkezés: orokmozgo.gyik@gmail.com Információ: 0670-6279008 www.facebook.com/orokmozgo.gyik és Youtube: Örökmozgó GYIK Műhely
 
 

PÉNTEK 13.30 – 14.45: KEZES-LÁBAS JÁTSZÓTÉR

Mozgás, zene és képzőművészet óvódásoknak A kisgyermekkorban még minden EGY: a rajz tánc, a firka ritmus, a gomolyag fészek, a mese valóság. A legfontosabb tapasztalatokat a mozgásból, tapintásból, felfedezésből, játékból gyűjtjük, milyen jó is ebben minél tovább megmaradni: világfelfedezőknek! Színekkel, anyagokkal, hangokkal játszunk, gyúrjuk, csepegtetjük, fújjuk, kavarjuk, csendben és hangosan. Búvóhely és kifutópálya – a GYIK a mi játszóterünk!
Korosztály: 4-6 évesek, max. 12 fő Csoportvezetők: Varga Virág festőművész, művésztanár és Schéner Ildikó művészetterapeuta, Futrinka Jelentkezés: kezeslabas.gyik@gmail.com, Információ: 06704579121
 
 

PÉNTEK 15.15 – 16.45: PONTPONT BOTANIKA

Tudtad-e, hogy mandragórát csak fekete kutyával lehet gyűjteni, és nagyon kiabál, amikor kihúzzák a földből? Hogy a gombafonalak az erdő hírvivői? Hogy a nagy fák megvédik a csemetéiket? Hogy a növények gondolatolvasók és zenélni is tudnak? Látszólag mozdulatlan, csendes lények, de ha jól figyelünk, megengedik, hogy megismerjük a titkos életüket. Persze viszünk a felfedezőútra rengeteg papírt és festéket, agyagot, gipszet, és minden egyebet, hogy elkészítsük a saját herbáriumunkat.
Korosztály: 7-9 évesek, max. 15 fő Varga Virág festőművész, művésztanár és Kovács Réka festőművész Jelentkezés: pontpontcsoport@gmail.com, Információ: 06704579121
 
 

PÉNTEK 16.45 – 18.30: NYOMHAGYÓ – NYOMKERESŐ 2.0: JELEK

Ha elvesszük a szavakat, mi marad? Hányféleképpen tudunk üzenni egymásnak beszéd nélkül? Az év során kinyomozzuk, hogyan beszélgetnek a növények és az állatok, mit tudunk kiolvasni a múlt jeleiből, és hogyan lehet üzenni a jövőbe. Titkosírások, jelbeszéd, jelelés, morze, időkapszulák, klaviatúrák, kódexek és kódnyelvek. Feltérképezzük az érzékszerveinket, szoborrá formáljuk az emlékeinket és utánajárunk, van-e hangja a szivárványnak. Szótár helyett folt-enciklopédiát készítünk, és jól megdolgoztatjuk a betűket, a jeleket és a véletlent.
Korosztály: 8-12 évesek, maximális létszám 18 fő. Vezetők: Kárpáti Gergely – grafikusművész és Nguyen Lan Lilla - képzőművész Jelentkezés e-mailben: nyomhagyo.gyik@gmail.com vagy telefonon (aug. 27-étől): 0670 6611505