Hírek

2021 GYIKos NYÁRI TÁBOROK

2021-06-16 21:30:09

 

GYIK TÁBOROK 2021 /// Kedves Szülők, Gyerekek!

 

 A tavalyi évhez hasonlóan idén is házon kívül lesznek a GYIK Műhely táborai. Várunk benneteket szeretettel, hosszú idő óta nem találkozhattunk személyesen, most itt az alkalom! Az egyes táborokra a megadott email címeken lehet jelentkezni. A táborok ára 43.000 Ft / 40.000 testvérkedvezménnyel. A befizetésekkel a GYIK Műhely Alapítvány művészetpedagógiai kutatómunkáját támogatjátok, ha az alapítványi támogatásról igazolást, vagy cég számára számlát szeretnétek, ezt az utalás előtt emailben jelezzétek felénk!

  Az egészségügyi nyilatkozat idén különösen fontos, kérjük, ha a gyermek vagy egy családtagja a tábort megelőző napokban koronavírus-gyanús személlyel érintkezett, vagy betegség tüneteit mutatja, jelezzétek felénk, ebben az esetben a jelentkezési díjat visszautaljuk. Ugyanígy, ha a járványhelyzet következtében az aktuális szabályozások változásával a tábort le kellene mondanunk, visszatérítjük a befizetett támogatásokat.

  A táborok helyszínein a maszk viselése is az aktuális szabályozások szerint alakul.

  A programok részleteiről a táborvezetőknél érdeklődhettek, illetve facebook oldalunkon az egyes táborok eseményeiben találhattok:

 

SÁRKÁNYFŰ TÁBOR - természetvarázslás fűvel, sárral, fénnyel, fantáziával

 JÚNIUS 28-02 // 8-11 éveseknek NOHA Stúdió, Pozsonyi út

 pontpontcsoport@gmail.com /// Kovács Réka és Varga Virág

 

VÉLELETLEN TÁBOR - játékos alkotás a pillanatnyi, az esetleges és a tünékeny nyomában

 JÚLIUS 5-9 // 8-12 éveseknek

 Helyszín: a Budai Várhoz közel, később pontosítjuk

 veleletlen.gyik@gmail.com /// Czenthe Kata, Martincsák Kata, Menyhért Juci

 
 

VILÁGÉPÍTŐ TÁBOR - találjuk ki együtt a lehetséges világok legjobbikát!

 Július 12-16 // 11-14 éveseknek 2B Galéria, Ráday utca,

 vilagepito.gyik@gmail.com /// Poór Dorottya és Varga Virág

 

 

INTERGALAKTIKUS UTAZÁS - közösen kutatjuk a világűr titkait, fénysebességgel repülünk a bolygók közé, hogy együtt fedezzük fel a csillagokat!

 AUGUSZTUS 2-6 // 7-10 éveseknek,

 Helyszín: a Budai Várhoz közel, később pontosítjuk

 czenthe.kata@gmail.com ///  Czenthe Kata és Filó Vera

 

 

HOLNEMVOLT TÁBOR - Örökmozgó - kreatív médiaismeret és régi grafikai technikák

 AUGUSZTUS 9-13 // 12-16 éveseknek 2B Galéria, Ráday utca,

 orokmozgo.gyik@gmail.com /// Kara Dávid és Varga Virág

 

 

NYITNIKÉK TÁBOR: Városi legendák, performatív városfelfedezés fiatal művészhallgatókkal

 AUGUSZTUS 16-20 // 8-12 éveseknek Nyitott Műhely, Ráth György utca,

 nyitnikekgyerektabor@gmail.com /// Martincsák Kata, Melykó Richárd, Menyhért Juci

 


GYIK ARCHÍV - art365.hu

2021-03-08 08:11:08

!!!A NAGY GYIK BEJELENTÉS!!! - 3886 archív-régi GYIK-képet digitalizáltunk, rendszereztünk és töltöttünk fel új oldalunkra  http://art365.hu/archivum - Sok szeretettel küldjük azoknak, aki régen a GYIK-ba jártak, akiket érdekelnek a '70-'80-as évek művészetpedagógiai módszerei, régi kiállításaink valamint Szabados Árpád módszertana. Az digitális kiadványok között a régi cikkek gyűjteményét is megtalálják, benne közel 80 szakmódszartani cikkel. 


GYIK Covid

2020-12-13 05:09:33

Kedves GYIK-osok, Szülők!  A GYIK-Műhely egyenlőre szünetel a Várban, de néhány csoportunk online - Zoom üzemmódban is működik! Akit érdekelne ez a lehetőség kérem hívjon minket telefonon nyugodtan!  (0670 2322772) Január 10-e után újra jelentkezünk, reméljük jobb hírekkel! Addig is szeretettel ajánljuk rendelhető-postázható könyveinket és a online is letölthető NAGY GYIK KÖNYVET! 


Tanévkezdés 2019

2020-01-27 13:25:04

A 2019/20 TANÉVES PROGRAMJAINK 2020. MÁJUS 31-ig futnak.

!!! FONTOS VÁLTOZÁS!!!

 

A GYIK-Műhely Alapítvány immáron hét éve változatlan alapítványi támogatással működött (a rendszeresen járó gyermekek számára havi 8000 Ft), amelyet 2020. februártól kénytelenek vagyunk megemelni az emelkedő alapanyagok árai miatt. Pedagógiai módszerünk vonzataként elengedhetetlen a kitűnő minőségű papír, festékek, ragasztók, kréták – és egyéb speciális anyagok megvásárlása, amelyek árai az elmúlt 7 évben sokat emelkedtek.

Nem szeretnénk azonban senkit sem kizárni, eltántorítani ezen okból, így azt is jelezzük, hogy akiknek nehézségekbe ütközik a féléves hozzájárulás befizetése, azok írásban jelezzék a Műhely vezetőjének (a honlap üzenet fülén keresztül), aki adott esetben méltányossági kedvezményt tud adni.  

A féléves támogatás 4 tavaszi hónapra (febr.- május) 40 000 Ft ( 4 x 10000 Ft ) (testvérkedvezmény: 72 000) - amit februar 28.-ig kérünk átutalni egy összegben a GYIK-Műhely számlaszámára.  OTP Bank, 11701004-20122212-00000000, Megjegyzés rovat: Alapít. tám. – név, csoport

Havi támogatás 12 000 Ft / fő (testvérkedvezmény: 22 000 Ft)

Egy alkalom díja 3 500 Ft (nincs testvérkedvezmény)

 

 

IINFORMÁCIÓK: A kisebb (óvodás-kisiskolás) korosztályok koradélután, a nagyobb (alsós – 6. oszt) késődélután vannak, mert Galéria épületét 18:50-ig minden nap el kell hagyni. Bár a tanár kollégák és az témakeretek mások, a GYIK-Műhely alkotói szellemisége és a feladatok sokszínűsége ugyanaz, így ne féljenek évente is akár csoportot váltani!

KIK CSATLAKOZHATNAK?  Bárki, aki gyermekét nem(csak) „szépen rajzolni taníttatná”, hanem megengedi számára, hogy saját koszos, festékes, agyagos keze útján,… saját belső fantáziájára alapozva,… saját magának sugallt élményeit kövesse az alkotómunka során. Az eredmények nem azonnal jelentkeznek, hanem rendszeres foglalkozáslátogatás után látható: …gyermeke vizuális önbizalma és művészi kifejezésformái megnyílnak, technikai kombinációs készségei javulnak és az itt szerzett élmények felnőtt korig kísérni fogják önkifejezését…

 

KÉRJÜK, HOGY OLVASSÁK ÁT „HÁZIREND-JELLEGŰ” KÉRÉSEINKET: 

- Érkezzenek pontosan vagy inkább pár perccel korábban, mert a foglalkozások egy izgalmas tanári ráhangolással, varázslattal, mesével, vetítéssel kezdődik, amelyről ha lemarad a gyermek, nehezebben tud a feladathoz kapcsolódni!

- Alkotóruhában, rossz festőpólóban – semmiképpen se szép ruhában jöjjenek!

- Hagyják a kabátot, táskát rendesen beakasztva a ruhatárban, mert üres kézzel könnyebb hazavinni az alkotásokat! NE hozzanak fel semmilyen játékot és telefont a gyerekek!

- Kérjük a B-porta várótermében NE zajongjanak, hangoskodjanak és futkározzanak a gyerekek!

- Rendszeresen vegyenek részt a foglalkozásokon, mert a feladatok több alkalmasak, száradnak, kötnek és nem tudjuk pótolni a hiányzó tevékenység-részt!

- A szülök az első-második alkalommal még feljöhetnek, de utána már nincsenek jelen az órákon; az alsó Aulában tudnak várakozni. Félév végén nyílt napot tartunk, és minden alkotást, feladatot bemutatunk, filmeket levetítünk.

 

HOGYAN JUTHATNAK EL HOZZÁNK?

Tömegközlekedéssel a 16, 16A, 116 busszal a Dísz térig, majd gyalog 5 perc a zászlórudak mellet a Mátyás kútnál lévő B-portáig. A Várkert Bazár felől a mozgólépcsők és liftek segítségével kb. 7-8 perc a feljutás, ill. az OSZK felől a gyorslifttel, amelynek ára irányonként 200Ft (javasoljuk az innen érkezőknek, hogy iratkozzanak be az OSZK-ba és a kártyával azután örökké ingyenes!). Gépkocsival MÁR NEM lehet behajtani a Galériáig!

 

AZ ALAPÍTVÁNYUNK TÁMOGATÁSI FORMÁI.

A GYIK-Műhely Alapítvány kiemelten közhasznú szervezet, így nem csupán hétköznapi művészetpedagógia foglalkozásokat tartunk, hanem kiadványokat adunk ki, konferenciákat, kiállításokat szervezünk, cikkeket (HVG, Nők Lapja, Képmás, Építész Közlöny, stb.) és szakmai kutatásokat írunk, valamint továbbképzéseket rendezünk, így az Önök támogatása ezeket is fedezi, ezáltal dokumentálva az itt folyó munkát, segítve a kortárs rajzoktatást. Mi minden alkalomra készülünk minőségi alapanyagokkal, eszközökkel (pl. PannonColor temperák, ragasztók, 20 műanyag pisztoly, vagy éppen spakli, tűzőgép stb.), amelyek igen költségesek.

 

A MŰHELYBEN VALÓ RÉSZVÉTELEKNEK 3 FÉLE TÁMOGATÁSA LEHETSÉGES:

1. FÉLÉVES DÍJ: szeptember 1 - január 31.  közötti időszak 5 hónapos díja egy összegben befizetve 5 x 8 000 Ft = 40 000 Ft, amelyet október 23-ig kell befizetni a csoportvezetőnek vagy a GYIK-számlára. (Testvéreknek  72 000 Ft.)

2. HAVI: Aki havonta szeretne fizetni, azoknak havi 10 000 Ft, amit kérünk a hónap első alkalmán rendezni a csoportvezetőknek. Testvéreknek 18 000 Ft. - Ebben az esetben nincs utalási lehetőség.

3. ALKALMI: Aki egyes alkalmakat szeretne fizetni (amit szakmapedagógiai szempontból nem igazán javaslunk), azoknak 3000 Ft/fő a foglalkozás díja, amelyből nem tudunk testvérkedvezményt adni.

Az első, látogató óra díja is 3000 Ft, ha később nem csatlakoznak a csoporthoz.

 

Amennyiben cég nevében fizetni be, úgy arról adóigazolást tudunk kiállítani, így leírható az adóalapból.

A GYIK-MŰHELY BANKSZÁMLASZÁMA      OTP Bank, 11701004-20122212-00000000

KÉRJÜK A MEGJEGYZÉSBEN FELTÜNTETNI: gyermek neve és csoport neve!!! (CSAK egész féléves támogatások esetén kérjük utalni; alkalmi és havi utalásokat a csoportvezetőkkel rendezzék) 

 

VÉGÜL A NEM VÁRT ESEMÉNYEK: Mivel a Galéria és a Vár területe egyre inkább „kiemelt kormányzati terület”, így bármikor elfordulhatnak nem várt események, lezárások – éppen ezért kérjük, hogy adják meg email és telefonszámaikat, hogy ilyen esetekben SOS tudjunk telefonálni.


GYIK ÓRAREND 2019/2020

2019-08-23 06:56:18

HÉTFŐ 14:00 – 15:30: KÖNYVMOLYBOLYGÓ

 MZ/X jelentkezz! Hamarosan nyit a Könyvmolybolygó! Ha könyv, nemcsak papír, hanem lufi, szívószál, gyöngy, múltműanyag. Nemcsak lapozós, hanem kifordíthatós, lógathatós, vízben-úsztathatós, messzilátós, belesétálós, bolygóközi! Nem ám betű és rajz, hanem titkosírás, irkafirka, maszat, vagy hiperultrakivonat! Nemcsak A4 vagy A5, hanem kör, háromszög, blugyblugy, meg szférakarcoló. Kicsit utópisztikus, kicsit mai, kicsit 30. század, de könyv!

 Korosztály: óvodás korosztály részére, 5-8 évesek

Vezető oktató: Tettamanti Ádám, festőművész: 0620 2403766, tettas.adam@gmail.com és Filó Veronika, színháztörténész, mesemondó, ikonocska@gmail.com, 06209353062

 

KEDD 15.30 – 17.00: VARÁZSLATOS TALÁLMÁNYOK

 Kíváncsi vagy a világ legfurcsább találmányaira? Gyere velünk egy hosszú felfedezőútra, látogassunk el együtt a legkomolyabb és a legkomolytalanabb feltalálók műhelyeibe, kísérletezzünk velük együtt, az ő alkotásaikból inspirálva! Idén különös figyelmet szentelünk a mozgó szerkezeteknek és az emberi közlekedésnek. Hogyan jutottunk el a kerék feltalálásától az űrrepülésig, és közben milyen hasznos és haszontalan járművek születtek? Miből készült az első tengeralattjáró, és ki tervezte az első robotot? Figyeljük meg együtt, hogy a művészetben miként jelenik meg a mozgás és a tudomány. Kísérletet teszünk kinetikus szobrok készítésére, és belevetjük magunkat az op-art és az escheri végtelen terek világába is. És persze nem hanyagoljuk a varázslók és az alkimisták világát sem!

 Korosztály: óvodás korosztály részére, 6-9 évesek

Vezető oktató: Czenthe Kata, tájépítész; 0620,4407718, czenthe.kata@gmail.com

és Tettamanti Ádám, festőművész, 0620 2403766

 

KEDD 17.00 – 18.30: TÉREN INNEN – TÉREN TÚL

 Mi határozza meg a teret? Fent és lent, kint és bent, elől és hátul... Létezik-e térben a tér? Van-e határ az árnyék és a fény között, magasság és mélység között? Tér- és síkbeli alkotásainkon keresztül keressük a választ kérdéseinkre. Kísérletezünk anyagokkal, eszközökkel, technikákkal, miközben megismerjük a fizikai határait, melyeket alkotói erővel megpróbálunk átlépni. Mottónk továbbra is: Lépj le a papírról és alkoss térben!

Korosztály: 7-10 évesek, Vezető oktatók: Szentandrási Dóra, építészmérnök, dora@uartkit.com, 0670-454-4540 és Schmidt Gertrúd, iparművész és rajztanár

 

SZERDA 15:15 – 16:45: ÉGBŐL POTTYANT FANTAZMAGÓRIA – avagy a szürrealizmus Mary Poppins nyelvén

 … És akkor erősen fújni kezdett a keleti szél, egy fekete esernyő jelent meg a távolban... fekete kabátban, cseresznyés kalapban, papagájos esernyővel érkezett… szőnyegből készült kofferéből sosem fogytak ki a meglepetések! Meghökkentő barátai, furcsa ismerősei, képekbe kalandozó sétái kizökkentették a Banks’ gyerekeket a hétköznapjaikból!  Hétről-hétre meglepetésekkel várunk benneteket, megszokott világunkban minden mindenné átváltozik, megtanulunk lebegve, szédülve, pattogva rajzolni, festeni, megismerkedünk a pitypangkatonával, körülnézünk a csillagos égbolton, kipróbáljuk a Holdugrást...  Mesebuborékok furcsaságai által a szürrealizmust is megismerjük.

 Korosztály: óvodások-kisiskolások, 5-8 évesek

Vezetik: Eplényi Anna PhD, tájépítész- rajz szakos tanár, 0670-2322772 biborkosbor@yahoo.com és Schmidt Gertrúd, iparművész – rajztanár, 0630-6486522, esgertrud@gmail.com

 

 

SZERDA 16:45 – 18:45: AVANT-GARDENS

Kertművészet – művészi kertek – a kert művésze. Kreatív festészeti, szobrászati és installációs foglalkozásainkon a kertek világába kalandozunk. Trópusi növények, izgalmas botanikai jelenségek, furcsa kertművészeti emlékek a 20. század első feléből és még furcsább kortárs tájépítészeti installációk, landart. Körbejárjuk a világ különböző kertjeit, parkjait, hogy még többet megtudjunk az alkotó és a növényvilág viszonyáról.

 Korosztály: 8-12 éveseknek

Vezetik: Eplényi Anna PhD, tájépítész- rajz szakos tanár, 0670-2322772 biborkosbor@yahoo.com és Schmidt Gertrúd, iparművész – rajztanár, 0630-6486522, esgertrud@gmail.com

 

 CSÜTÖRTÖK 15.30 – 17.00: SZÉP és CSÚNYA

 Újra indul a korai gyíkok csoportja csütörtökön! Idén két esztétikai szemponttal, a SZÉPPEL és a CSÚNYÁVAL fogunk foglalkozni. Alkottatok már életetekben olyat, amiről az gondoltátok, ez igazán szép? És amiről azt gondoltátok, ez aztán igazán csúnya? És olyat, ami csúnya, de azért egy kicsit szép is? És fordítva? Miért tetszik az embernek egy látvány, és miért találja csúnyának a másikat? Lehet e csúnyából szépet csinálni? És szépből csúnyát? Sokféle technikával fogunk foglalkozni. Lesznek fényképezős játékok és feladatok, ezért ha tudtok, hozzatok magatokkal egy fényképezésre alkalmas eszközt. Lesz festés akvarellel, temperával és akrillal, papírra, kemény kartonra és vászonra. Lesz mintázás agyagból, készítünk különböző szobrokat. Lesz hagyományos értelemben vett kézműveskedés, fogunk dolgozni gyönggyel, fonallal, gyapjúval, újrahasznosított anyagokkal. Barkácsolunk szögekkel és kalapáccsal, tűvel varrunk, ragasztópisztollyal installációt ragasztunk, kollázst és montázst is készítünk. Lesznek művészettörténeti vetítések, melyeknek része a megfigyelés, az inspirálódás és az együtt gondolkodás. Célunk, hogy jól érezzük magunkat és közben megvalósuljon a nyugodt, elmélyült alkotás. Szeretettel várunk!

 Korosztály: 7-13 évesek, Vezetik: Andorka Júlia, művészettörténész, 06305853305, andorkaj@yahoo.com

 

 CSÜTÖRTÖK 17.00 – 18.30: ÖRÖKMOZGÓ: SZÓ, KÉP, HANG

Az Örökmozgó a GYIK Műhely gyerek médiaismereti csoportja, ahol a különböző képzőművészeti médiumok közötti átjárásokkal kísérletezünk. A manuális rajzos, festői és plasztikai játékokat, térinstallációkat fényfestéssel, fotóval, videóval, animációval ötvözzük. Idei témánk a szavak, szövegek és képek, hangok kapcsolata, a videózás és az animáció. Gyakori munkaeszköz a foglalkozásokon az okostelefon, számtalan hasznos vizuális alkalmazással. Az alkotó játék közben a gyerekek megtapasztalhatják a filmes-fotós képi gondolkodás alapjait.

 Ajánlott korosztály: 12-14 évesek, akik a hagyományos technikák mellett érdeklődnek a fotózás és a videózás, az animáció készítés iránt is.

Tanárok: Varga Virág festőművész, művésztanár 0670-4579121, Kara Dávid grafikusművész vj. fényfestő 0670-6279008 email: orokmozgo.gyik@gmail.com, web: www.facebook.com/orokmozgo.gyik és  youtube: Örökmozgó GYIK Műhely
 

PÉNTEK 13.30 – 14.45: KEZES LÁBAS UNIVERZUM

Csoportunk a nagyobb óvodásokat várja idén, játszani, világot felfedezni és építeni! Teremtéstörteneteket hallgatunk, megismerjük az élet kezdetének titkait, a mesebelieket és a tudomány által feltártakat, a legkisebb, a legfurcsább és a legősibb életformákat. Színekkel, anyagokkal, hangokkal, mozgással játszunk, gyúrjuk, csepegtetjük, fújjuk, kavarjuk az épülő világot.

Korosztály: 5-6 évesek, max 15 fő, Csoportvezetők: Schéner Ildikó (20/3931943) művészetterapeuta, Futrinka, Varga Virág (70/4579121) festőművész, művesztanár, Jelentkezés: kezeslabas.gyik@gmail.com, Kezdés szeptember 20-án!

 PÉNTEK 15.15 – 16.45: PONTPONT BOTANIKA 2.

 Folytatjuk, ahol tavasszal abbahagytuk! Tudtad-e, hogy mandragórát csak fekete kutyával lehet gyűjteni, és nagyon kiabál, amikor kihúzzák a földből? Hogy a gombafonalak az erdő hírvivői? Hogy a nagy fák megvédik a csemetéiket? Hogy a növények gondolatolvasók és zenélni is tudnak? Látszólag mozdulatlan, csendes lények, de ha jól figyelünk, megengedik, hogy megismerjük a titkos életüket. Persze viszünk a felfedezőútra rengeteg papírt és festéket, agyagot, gipszet, és minden egyebet, hogy elkészítsük a saját herbáriumunkat.

Korosztály: 8-10 évesek, max. 15 fő, Jelentkezés: pontpontcsoport@gmail.com, Csoportvezetők: Varga Virág (06704579121) festőművész, művésztanár és Kovács Réka (06302505026) festőművész, művésztanár, Kezdés szeptember 20-án!

 PÉNTEK 16.45 – 18.30: NYOMHAGYÓ – NYOMKERESŐ

ALKOTÁS ÉLMÉNY-TÁR

2017-11-20 07:27:57

Kedves GYIK-követők, szülők, kollégák! A GYIK-Műhely 4 kolléganője (Eplényi Anna, Filó Veronika, Schmidt Gertrúd és Varga Virág) tollából/ palettájából jelent meg új kiadványunk, amely a 5-8 éves korosztálynak tartalmaz 52 kreatív alkozófeladatot. A kiadványt a CSIGAFUTAM szakmai napunkon mutattuk be 2017. október 27-én. Kiadását a GYIK-Műhely Alapítvány és az MMA Művészetelméleti Tagozta támogatta. Ezzel egy időben mutattuk be a 4 GYIK-vezetőről készült dokumentumfilmet is.


ÉVKEZDÉS 2016/17 INFOK

2016-08-31 00:49:05

Kedves Érdeklődők! Alább kattintva találjátok az évkezdéssel kapcsolatos ÁLTALÁNOS infromációkat.

Kérjük olvassátok el figyelmesen, ezeken túl forduljatok bizalommal Eplényi Annához, a műhely vezetőjéhez 0670-2322772

Kedd-szerda esti 17-19h csoportjaink beteltek, ide nem tudunk több jelentkezőt fogadni!

evkezdes


2016. március 2, 15:00 KIÁLLÍTÁS | DEÁK 17

2016-02-09 21:37:28

2016. március 2. szerda, 15:00 Kiállítás megnyitó a DEÁK17 Galériában


Elkészült új weboldalunk!

2016-02-02 19:59:52

Kedves Látogató!

Elkészült új weboldalunk, melyen hasznos információt találsz működésünkről, programjainkról, A GYIK műhelyről. Az oktatók menüpont alatt megismerkedhetsz tanárainkkal.