Állandó Programok a GYIK műhelyben

KEDD 15.30 – 17.00: UTAZÁS SZÍN MÁGUS MŰHELYÉBEN

Három vöröshöz friss tenger kéket löttyintünk, megszorozzuk zölddel és elcsenünk belőle öt narancssárgányi lilát, majd hozzáadunk hét fehérnyi zsenge mályvaszínt. Mindezt óvatosan megszórjuk nap sárgával és végezetül beáztatjuk ég kékjébe. Ebben az évben a színekkel kísérletezünk. Többek között kiderítjük milyen személyisége van a lilának, meghallgatjuk milyen hangja van a sárgának, hogyan jár a piros és meghatározzuk a kék illatát, . Továbbá színeket keverünk, színmeséket és színverseket hallgatunk, megvizsgáljuk a bolygók színeit, és utánajárunk mit jelentenek a színek számunkra, és mit jelképeznek a föld különböző kultúráiban.

Korosztály: óvodás korosztály részére, 4-7 évesek
Vezető oktató: Tettamanti Ádám
Email: tettas.adam@gmail.com
tel.: 0620 2403766 és Schmidt Gertrúd (Czetnhe Kata külföldi tanulmányútja alatt)

tekergo

KEDD 17.00 – 18.30: ÁLLATI JÓ ÉPÍTMÉNYEK!

Vajon melyik állat a legjobb építész? A méhek kaptár-lakótelepivel, vagy a termszek a felhőkarcolóikkal, vagy a hódok a rönkházakkal… esetleg egy nádirigófészek? A természet csodáit megismerve újraértelmezzük azok anyagait, szerkezetét, formáit. Nemcsak tucatnyi szokatlan anyaggal modellezünk, hanem festve utazunk a föld csodái körül. Félévünk során meglessük az állatvilág nagy építőmestereit és építményeit. Levélsodrókká, kőmívesméhekké, tegzeslárvákká válunk és ezerféleképpen megépítjük saját kis fészkünket, járatrendszerünket, barlangunkat. Felkutatjuk különböző népcsoportok természettel való kapcsolatát és annak művészetben való megjelenését. Megkeressük a fauna által ihletett emberi alkotásokat… és a jelszavunk továbbra is: „Lépj le a papírról és alkoss térben!

Korosztály: 6-10 év (egyelőre betelt)
Vezető oktatók: Szentandrási Dóra és Terbe Rita
Jelentkezés: Szentandrási Dóra
Email: dora@uartkit.com
tel.: 0670-454-4540

Terbe Rita
Email: rita@cubocsoport.hu
tel.: 06-30-436-5247

titokzatos2

SZERDA 15:15 – 16:45: FESTETT MESÉK A ZSINÓRPADLÁSRÓL

Mesék helyszínei, hangulatai, szereplői és különös eszközei elevenednek meg kortárs képzőművészeti alkotásokban. Élőszavas mesemondás és versek a foglalkozások inspirálói, miközben a „meseszálakból” (vonal, fonál, kötél, zsinór, inda) megszőjük történeteinket: Gordiusi és kínai szerencsecsomók, aranyhaj és az ördög három aranyhajszála, aranyhalfogó hálók és marionett bábuk… Végül tavasszal egy igazi színházi zsinórpadlást is meglátogatunk…

Korosztály: Óvodások-kisiskolásoknak, 5-8 éveseknek (egyelőre betelt)
Vezető oktatók:
Eplényi Anna PhD,
Email: biborkosbor@yahoo.com
tel.: 70/2322772

Schmidt Gertrúd
Email: esgertrud@gmail.com
tel.: 30/6486522

univerzumoszeres

SZERDA 16:45 – 18:45: SZOBORPARK

XX. sz.-i és kortárs szobrászat, installáció, land-art koncepciók és alkotók állnak a feladatok középpontjában. Alkotunk ősszel és tavasszal a természetben, kövekből, fűszálakból…, majd a műhely légkörében a nagy utódok nyomán: elvékonyodó Giacometti, megalitikus Moore, kacatgyűjtő Schwitters, égbetörő Brancusi, lebegő Calder, csomagoló Cristo, tekeredő Serra vagy éppen a kortárs tájplasztikák és landart nagyjai: Maya Lin, Jencks, Goldsworthy. Újraalkotjuk magunknak a 20. századot: moderntől a posztmodernen át a kortársig. Korosztály: 8-12 évesek (egyelőre betelt)


Vezető oktatók:
Eplényi Anna PhD
Email:biborkosbor@yahoo.com
tel.: 70/2322772

Schmidt Gertrúd
Email: esgertrud@gmail.com
tel.: 30/6486522

XRIX-XKRAX

CSÜTÖRTÖK 16:30 - 17:00 FÖLD JÖVŐJE

Az idei évben, nyári táborunk nagysikerű témáját továbbgondolva, egy jövőkutató expedícióra hívjuk a gyerekeket. Kutatásunk kérdése, hogy a jövő felnőttjei hogyan látják 50 év múlva a földi életet? A kérdés kapcsán probléma és megoldáskatalógusokat állítunk össze. Megismerkedünk a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, az óceánok romló helyzete, a kihalófélben lévő állatok és a természet kizsákmányolásának kérdéseivel. Vegyes korcsoportban, alternatív pedagógiai szemlélettel zajló képzőművészeti foglalkozásaink lényege a gyerekek jóllétének biztosítása és az inspirálás. Megengedő szemléletmódunk a gyerekek fizikai és lelki szabadságát, valamint egyéni döntéshozatalát szolgálja. Technikák és megközelítések széles sprektrumát alkalmazzuk a képzőművészeti gyakorlatok során, mert végzettségünk sokféle. Ily módon valósulhat meg, hogy a festő, a művészettörténész, a grafikus, a belsőépítész designer, a fotó és mozgóképművész, a múzeumpedagógus és művészetterepeuta dolgozik a Föld Jövője kérdésen együtt a gyerekekkel.

Korosztály:7-12
Tanárok:
Andorka Júlia, művészettörténész
tel.: 0630/5853305
Email: andorkaj@yahoo.com
Poór Dorottya, Email: poordotya@gmail.com
Dani Boglárka, Email: bocccor@gmail.com

rehab

CSÜTÖRTÖK 17.00 – 18.30: ÖRÖKMOZGÓ EMBER

Kreatív médiaismereti csoportunk idei témája az EMBER. Teremtünk, szétszedünk, összerakunk, megnézzük, hogy működünk, hogyan láttuk magunkat az régen, milyenek leszünk a jövőben. És mit kezdünk majd a robotokkal? Szobrainkat és rajzainkat kamerával életre keltjük, agyag, papír, tárgy- és krétaanimációkat készítünk, mítoszokból, művészetből és tudományból inspirálódva. Saját testünk mozgatásával zenélünk, áramkörök építésével bármit életre keltünk. #kinect #makey-makey #stop-motion #okosanhasznalomamobilom #intermedia Ajánlott korosztály: 10-14 évesek, akik a hagyományos technikák mellett érdeklődnek a fotózás és a videózás, az animáció készítés iránt is.
Jelentkezés: orokmozgo.gyik@gmail.com Tanárok: Varga Virág festőművész, 0670 4579 121
Kara Dávid grafikusművész, 0670 627 9008


Ajánlott Korosztály: 10-14 évesek, akik a hagyományos technikák mellett érdeklődnek a fotózás és a videózás, az animáció készítés iránt is.
Korábbi munkáinkból:
https://goo.gl/photos/VnLPMi59edKg7Qto8
https://www.youtube.com/watch?v=GtGfqnJp0BQ&t=46s https://www.youtube.com/watch?v=CokYSJuYedg

rehab

PÉNTEK 13.30 – 14.45: KEZESLÁBAS SZEMFÜLES

Mesealapú alkotófoglalkozás a testünk és az érzékelésünk körül. Színes, puha, hideg, meleg, habzik, rücskös, sima, terül, folyik, szórom, lyuggatom, tépem, mázolom, tekerem, szétszedem, összerakom, maszatolom, dalolászva figyelek, mesébe lépek! A legkisebbeknek szóló meséken keresztül saját testünk és érzékszerveink játékba vonásával alkotunk, különféle eszközökkel, változatos textúrájú és halmazállapotú anyagokkal ismerkedünk, belakjuk a GYIK óriási terét a legkisebb műhelyesekkel.

Korosztály: : 4-6 évesek, 12 fő
Csoportvezetők:
Filó Vera mesemondó és grafikus
0620 935 3062 /

Varga Virág festőművész
0670 4579 121

pontpontvesszo

PÉNTEK 15.15 – 16.45: METAMORFÓZIS-DÓZIS


Ebihalból béka lesz, békából királyfi, fából gyerek, gyerekből szuperhős! Hogyan lesz a sárgából zöld, a vízből felhő, a cipőből hajó? Gyúrunk, vágunk, kötözünk, faragunk, festünk, mázolunk, nyomatokat készítünk, festményeket és szobrokat látogatunk. A természet titkait kutatjuk, átváltozunk és átváltoztatós meséket hallgatunk, megkeressük szuperhős énünk.

Korosztály: 5-7 évesek, 12 fő
Jelentkezés: pontpontcsoport@gmail.com
Csoportvezetők:
Filó Vera mesemondó és grafikus
0620 935 3062 /

Varga Virág festőművész
0670 4579 121

alkimistapalotaja

PÉNTEK 16.45 – 18.30: NYOMHAGYÓ NYOMKERESŐ


Alkotófoglalkozásainkon a kortárs művészetből és saját fantáziánkból merítve nyomokat hagyunk, és jeleket találunk, összefüggést csepegtetünk a véletlen és a szándék közé, sokszorosítjuk a kérdéseket, domborítjuk a homorút, gépesítjük a rajzolást, pépesítjük a papírt. Különböző grafikai eljárások, rajzgép, márványozás, papírmozaik, jelgyűjtemény, tipobúvárkodás, titkosírás, tünékeny és örök jelek, tapintható képek és még sok más a menetrenden.

Korosztály: 8-12 évesek, maximum 15 fő

Csoportvezetők:
Kárpáti Gergely
Email:gkarpati2@hotmail.com
tel: 06 70 661 15 05
Schéner Ildikó
Email:schener.ildiko@gmail.com
tel: 06 20 393 19 43
Jelentkezés: nyomhagyo.gyik@gmail.com

alkimistapalotaja