Állandó Programok a GYIK műhelyben

HÉTFŐ DÉLUTÁN 15.15-16.45 UTAZÁS TŰZÖN, VÍZEN, FÖLDÖN, LEVEGŐBEN (5-8 éveseknek)

Idén a négy őselem mentén kalandozunk az emberiség mesékkel és mítoszokkal átszőtt történetében, és a hozzájuk kapcsolódó természeti jelenségekben.

A titokzatos régi időktől egészen a legújabb tudományos felfedezésekig megvizsgálunk mindenféle érdekességet, amely az őselemekhez köthető.A tűz melegétől és varázslatos fényétől elindulva az éltető vízhez jutunk, alámerülünk a tengerek világába, majd partot érve a föld színeiből és anyagszerűségéből inspirálódva alkotunk, hogy aztán szárnyainkat kitárva a levegő és az ég birodalmát hódítsuk meg.

Mindezt persze komoly játékossággal, a képzőművészet legváltozatosabb technikáival és anyagaival kísérletezve.

Tanárok: Teleki Emma festőművész, Tettamanti Ádám festőművészek
Email: tettamantiadam.gyik@gmail.com
tel.: 0620 2403766

tekergo

KEDD DÉLUTÁN 15.00-16.30: Hello H2O (7-9 éveseknek)

Miért tudnak a rovarok a vízen járni? Hová tűnt a Pannon-tenger? Hogyan jönnek létre a cseppkövek? Miért vannak kör alakú korallzátonyok a Csendes-óceánban? Hogyan nyerik ki a sót a tengervízből? Tudtad hogy a Gellért-hegy alatt egy közel futballpályányi alapterületű víztározó van?

Miből lesz a szivárvány? Hogyan vándorolnak az esőcseppek vissza az égbe? Hogyan lesz a vizipóknak selyemburka? Miként tudunk a vízzel energiát előállítani? Tényleg nem lenne élet víz nélkül? Gyere és járjunk együtt utána, hogy miért van szüksége minden élőlénynek az apró cianobaktériumoktól az óriási kék bálnáig vízre a túléléshez, és hogy az iváson kívül mi mindenre használjuk a vizet, s hogy vajon meddig tartanak ki ezek a források.
Tanárok: Anda Kata és Pór Kata, tájépítészek
Jelentkezés: Email: andakata.gyik@gmail.com, por.kataa@gmail.com
tel.: 0620 282 5640

tekergo

KEDD DÉLUTÁN 17.00 – 18.30 MEGMOZDULT KÉPEK (8-12 éveseknek)

Fejtsük meg rejtőzködő festmények, szobrok, installációk titokteljes világát. Egészítsük ki, hangszereljük át, sőt mi több mozdítsuk ki korszakok műveit megszokott környezetükből! Régi Nagymesterek portréiba bújhatunk, vagy leleplezhetjük, honnan hullanak Kusama pöttyei, ám ehhez meg kell építenünk közös időgépünket… Utazásunk során művészi környezetet hozunk létre a műhely közeli tereibe, a természet anyagaival, kommunikációs eszközök együttes használatával.

Átváltoztatjuk a gyárakat és tornyokat, fényesen ficánkoló hajlékony, mocorgó, szörcsögő gépekké. Könyvekből, újságokból szó-gondolat-tér-képeket fújunk és ha kell süvöltünk. Fotóverseket szövünk, megalkotjuk a közel-képet, felhő-mozit és még egy csipet fűszert is hintünk szellőnek. Szuszogó szobrokká alakulunk és megdermedt filmeket hívunk életre. Időgépünkkel múlt és jelen között CIKÁZUNK! Tanárok: Schmidt Gertrúd textilművész és Melykó Richárd intermédia művész
Jelentkezés: Szentandrási Dóra
Email: schmidtgertrud.gyik@gmail.com
tel.: 06306486522

titokzatos2

SZERDA DÉLUTÁN 15.30-17.00 VOLT EGYSZER EGY… GONDOLATSZÖVŐ-MŰHELY (6-9 éveseknek)

Az év során vezérfonalunk egy szokatlan mesekönyv lesz (Máté Angi: Volt egyszer egy…). Ennek főszerelői nem királylányok vagy éppen vándorlegények, hanem csiklandós almafék, magányos alagutak, holdfényben alvó kavicsok, … a köd, a csend, az utca, egy szélvész, egy füst, egy tej, egy kert, egy szitakötő.

Miközben frappáns rövid történeteiben egy-egy tanulságos életigazságra mutat rá, szokatlan képi világa, metaforái, szóképei előhívják majd bennünk a GYIK-anyag-eszköz-technika-paletta teljes tárházát: sok festés, rajz, grafika, téralkotás és meseszövés… hogy a saját világunkhoz is közelebb jussunk!


Tanárok:
Schmidt Gertrúd – iparművész,
Email: schmidtgertrud.gyik@gmail.com
tel.: 0630 648 6522

Eplényi Anna - tájépítész, rajz szakos tanár.

univerzumoszeres

SZERDA DÉLUTÁN 17.00-18.30 TexTúra (8-12 éveseknek)

Túraútvonalunk az építőművészet és a textilművészet útvesztőjében halad. Áttetsző, rajzos, légiesen könnyű papírokkal, textilekkel, markáns, nehéz és robusztus filcekkel, intenzív és monokróm, természetes és mesterséges építőanyagokkal dolgozunk.

Műhelymunka mellett felfedezzük a Duna partot rohangálós, játékos formában, szabad vázlatozással, a házak homlokzataival, ablakaival, kapuival, a kapukon ki-be vándorló emberkékkel. Főként térbeli alkotásaink mellett síkplasztikákat, festményeket, grafikákat és nyomatokat készítünk.
Tanárok:
Terbe Rita, építész
Email:rita@cubocsoport.hu

Vereczkey Szilvia, textilművész- művésztanár
Email:szilviavereczkey@gmail.com

XRIX-XKRAX

CSÜTÖRTÖK DÉLUTÁN 15.30-17.00 ÁLOMFOGÓK! (5-8 éveseknek)

Szeptembertől az Álomfogók csipet-csoportjával útra kerekedünk kifürkészni a mesék és álmok lebilincselő szimbólumait, rejtjeleit, és képzeletünk alkotta történeteket örökítünk meg közösen. Mi több, saját fantáziavilágunk jelképeit megvalósítjuk síkban és térben, képekben, formákban, sőt, akár hangokban is.

Fantázialényeket, elképzelt világokat emelünk a valóságba, miközben megismerkedünk minél több különböző alkotó technikával. Csapdába csaljuk az álmainkat, vizualizáljuk a gondolatainkat – képregényt rajzolunk, kúszva-mászva festünk, fonalat fejtünk, különböző korok és kultúrák legendáival és meséivel ismerkedünk.
Mozgunk és fröcskölünk, kenünk aztán tapasztunk, csűrünk-csavarunk, vágunk, na meg ragasztunk. Tarts velünk!

Tanárok:
Menyhért Juci képzőművészeti elemző, grafikus és Melykó Richárd intermédia művész
Jelentkezés:
Email: menyhertjuci.gyik@gmail.com

rehab

CSÜTÖRTÖK DÉLUTÁN 17.00-19.00 FELHŐN-FESTŐK (12-16 éveseknek)

Áttetsző színek, tapintható hangok, mozgó képek: rajzi és festő alapozócsoport indul kamaszoknak, a 20. századi modern es kortárs festészet felhőin és ösvényein. Hozd, aki vagy, és mutasd meg!
Fedezzük fel együtt a közös pontokat, eltérő ritmusokat, szándékokat és véletleneket, miközben megfigyelünk és elmerülünk a külső és belső világokban: látni tanulunk, kívül és belül. Jelentkezés: orokmozgo.gyik@gmail.com Tanárok: Varga Virág festőművész és képzőművészet tanár és filmes, fotós, intermédiás

rehab

PÉNTEK DÉLUTÁN 15.00-16.30 ŐSIDŐ – GYIK alapozó (5-7 éveseknek)

Akkor jó a gyerekidő, ha lehet lassú is és gyors is, meglehetősen tágas, de el lehet időzni egy-egy pici dolog felett is nyugodtan… Az Ősidő csoportban lehet maszatolni, gyúrni, vájni, szórni, építeni, erdőt beszőni, meséket hallgatni és nádként hajladozni, állatcsalogató varázslatokat költeni, vagy rejtekhelyet építeni a veszedelmes vadonban.
Maszkokat, sosem volt ősállatokat készítünk a barlangunkban, cápafogakat gyűjtünk a tengerparton, feltérképezzük magunkat és a környező közeli-távoli világot.

Tanárok: Kovács Réka és Varga Virág festőművészek
Jelentkezés: kezeslabas.gyik@gmail.com
Információ: 0670 4579121

pontpontvesszo

PÉNTEK DÉLUTÁN 17.00-18.30 TÜSKEVÁR - természetismereti alkotócsoport (8-12 éveseknek)


Nem kell mindig messzi világokba látogatni ahhoz, hogy csodákat találjunk! A hazai természetvédelmi területeket látogatjuk végig az év során, nézegetjük a vizek alján és tetején lakozó hínárt, alkotva ismerjük meg a védett és ritka állatokat és növényeket.

A Kis-balatoni csöndes-titokzatos mocsárvilágba betévedve nem csak a gémeket és kárókatonákat vehetjük észre. Ha jól figyelünk, titkos éjszakai sétán a tőzeglápi lidércek titkos kincseit is kileshetjük! Agyagozunk, nyomtatunk szövünk, építünk, rajzolunk, növényekkel és földekkel festünk, a föld, a víz és az ég alatt..

Jelentkezés: pontpontcsoport@gmail.com, Információ: 0670 457 91 21
Tanárok: Kovács Réka és Varga Virág festőművészek

alkimistapalotaja

Jelenleg még nincsenek programok.

Jelenleg még nincsenek programok.