Állandó Programok a GYIK műhelyben

HÉTFŐ 14:00 – 15:30: MESÉK AZ ÁLLATOK NYELVÉN

Minden gyereknek van kedvenc állata, sokaknak még háziállata is. Vajon tényleg ismerjük őket? Titkos szomszédok, közeli barátok, segítő társak vagy gonosz szellemek? Mi történne, ha értenénk a nyelvüket, mint az állattá változó indián varázslók, szent Ágoston vagy a népmesék állatokkal beszélgető főszereplői? Mit tanult az ember az állatoktól, hogyan tekintenek rájuk a különböző kultúrákban, és miként jelennek meg a képzőművészetben?

Az év során ember és állat viszonyát fogjuk megvizsgálni. Pontosabban eljátszani, lefesteni, felfejteni, összekötni, kibogozni, átrajzolni, megragasztani, megépíteni és nem utolsó sorban összemaszatolni. Állati triviák, természettudományos kalandok, négylábú szuperképességek, házikedvencek, barátságos fenevadak, totemállatok és még sokan mások.

Korosztály: óvodás korosztály részére, 5-8 évesek
Vezető oktató: Tettamanti Ádám festőművész
Email: tettas.adam@gmail.com
tel.: 0620 2403766 és Poór Dorottya képzőművész.

tekergo

KEDD 15.30 – 17.00: KÉP, JEL, MINTA - SÍKBAN ÉS TÉRBEN

Ha figyelmesen körbenézünk, észrevesszük, hogy a legkülönbözőbb képek, jelek és mintázatok vesznek körbe minket, bárhol is legyünk. Nemcsak a múzeumban találkozunk velük festmények formájában, hanem képi információk árasztanak el bennünket a mindennapokban is. Ott vannak az utcai táblákon, a házfalak díszítésein és firkáin, a ruháinkon, a szőnyegen, a tapétán, a számítógép képernyőjén, a lepkék szárnyán, az autók emblémáiban, a zászlókon, a könyvek lapjain. Sőt, ha becsukjuk a szemünket, a képek még akkor is velünk maradnak: ott vannak a fejünkben is, emlékek, fantáziaképek és álmok formájában. De képeket láthatunk bele a fal repedéseibe, a felhőkbe, csillagokba, vagy a tintapacákba is. Az év során a képeket és a hozzájuk kapcsolódó jelentéseket, érzelmeket és hangulatokat fogjuk vizsgálni. Szemügyre vesszük a kép alkotóelemeit, a formákat, színeket és arányokat. A hagyományos technikák mellett fontos szerepe lesz a kísérletezésnek: a síkból kilépve háromdimenziós alkotásokká, mesékké alakítjuk a különböző típusú képeket és mintákat.

Korosztály: óvodás korosztály részére, 5-8 évesek részére
Vezető oktató: Czenthe Kata, tájépítész
tel.: 0620 4407718 és Tettamanti Ádám festőművész
Email: tettas.adam@gmail.com
tel.: 0620 2403766

tekergo

KEDD 17.00 – 18.30: TÉREN INNEN – TÉREN TÚL

Mi határozza meg a teret? Fent és lent, kint és bent, elől és hátul... Létezik-e térben a tér? Van-e határ az árnyék és a fény között, magasság és mélység között? Tér- és síkbeli alkotásainkon keresztül keressük a választ kérdéseinkre. Kísérletezünk anyagokkal, eszközökkel, technikákkal, miközben megismerjük a fizikai határait, melyeket alkotói erővel megpróbálunk átlépni. Mottónk továbbra is: Lépj le a papírról és alkoss térben!

Korosztály: 7-10 évesek
Vezető oktatók: Szentandrási Dóra és Schmidt Gertrúd, iparművész és rajztanár
Jelentkezés: Szentandrási Dóra
Email: uartkit@gmail.com
tel.: 0670-454-4540

titokzatos2

SZERDA 15:15 – 16:45: RÍMMEL – ÁMMAL VERSSEL FESTVE

A vers „szívből jövő ajándék”. (Lewis Caroll) Ebben az évben a közhelyek ellenében és a játékosság mentén versbogarászó, versfürkésző foglalkozásokat tartunk óvódásoknak és kisiskolásoknak. A versnek nemcsak irodalmi értékei vannak, hanem gyönyörködteti és elvarázsolja a gyerekeket, minden más műalkotásnál jobban megértik. A versek előadásmódja egyszerű és közvetlen, biztonságot és reményt nyújtanak. Megismerjük a nyelv zenéjét és az alkotó lelkek belső zenéjét. A szavakat, mondatokat, rímeket életre keltjük festékkel, rajzzal, vágással, szereléssel, mintázással, ,.... „megmozdítjuk” a szavakat, melyek gyöngysor-szerűek, különlévők, összehalmozzuk a dolgokat, játékosan kísérletezünk a nyelvvel és az anyaggal, melyek súrolják egymást… A választott versekben sokféle értelmet keresünk, lesz irreális és állatos, gyógyító és közvetlen, reményt nyújtó, megjelennek benne kultúrkincsek is. Segítenek a személyiségfejlődésben, és fejlesztik önismeretüket. Megidézünk régen élt és kortárs költőket!

Korosztály: Óvodások-kisiskolásoknak, 5-8 éveseknek
Vezető oktatók:
Eplényi Anna PhD,
Email: biborkosbor@yahoo.com
tel.: 70/2322772

Schmidt Gertrúd
Email: esgertrud@gmail.com
tel.: 30/6486522

univerzumoszeres

SZERDA 16:45 – 18:45: FÉNY | TÉR | KÉP

Hogyan működik a fény és a tér viszonya: barlangi homály, tóparti szürkület, tanyasi derengés, téli árnyékcsóvák, katedrálisok üvegablakai, áttört falak, tükörfalú irodaházak, városi fényreklámok, éjjeli villogás és minden, ami az épített környezetünkben a fény hatására létrejön. Modellezés, térkonstrukciók, fényjátékok transzparens papírokkal, fényszövetekkel, térhálókkal.

Korosztály: 8 - 12 éveseknek.
Vezető oktatók:
Terbe Rita, építész
Email:rita@cubocsoport.hu

Vereczkey Szilvia, textilművész- művésztanár

XRIX-XKRAX

CSÜTÖRTÖK 15.15 – 16.45: SZÍNRE SZÍN

kalandozások a színtan világában 10-12 éveseknek
Látásunk meghatározó része a színek érzékelése. A színek befolyásolnak minket, a hangulatunkat, tér-és hőérzékelésünket. Ezekről a hatásokról tudhatnak meg egy kicsit többet a foglalkozás résztvevői. Például arról, hogy miért sárga-fekete a veszély jelző tábla színe és vörös az áruházak húspultjait világító fény? Változik-e a színkedvelésünk életünk során? Miért járnak feketében a metálosok? Mi a CMYK és az RGB? És mi köze ennek a témának a matekhoz? A színek egymással való kapcsolatukban mutatják meg igazi személyiségüket. A barátságok, ellenségeskedések, intrikák; szín-összhangzatok, kontrasztok, színpárok a színek birodalmában; kikutatjuk hát titkos magánéletüket. Az év során nagy hangsúly kerül a festészetre, mindenki sok gyakorlatra tehet szert a színkeverésben, de lesznek efemer és digitális megközelítések, dramatikus és történet-mesélő, játékos elemek is. Johannes Itteni szín-játék az ostwaldi színkörtől a pantone skáláig.

Korosztály:10-12 évesek
Tanárok:
Poór Dorottya, képzőművész
tel.: 0620/2900505
Email: poordotya@gmail.com
Erdei Rebeka, tárgyalkotó, művészetterapeuta

rehab

CSÜTÖRTÖK 17.00 – 18.30: ÖRÖKMOZGÓ IDŐKAPSZULÁK: ÁLMOK, EMLÉKEK, VIDEÓ

Az Örökmozgó a GYIK Műhely gyerek médiaismereti csoportja, ahol a különböző képzőművészeti médiumok közötti átjárásokkal kísérletezünk. A manuális rajzos, festői és plasztikai játékokat, térinstallációkat fényfestéssel, fotóval, videóval, animációval ötvözzük. Gyakori munkaeszköz a foglalkozásokon az okostelefon, számtalan vizuális alkalmazással, ezért saját eszközre és hozzá való állványra szüksége lesz a résztvevőknek. Az alkotó játék közben a gyerekek megtapasztalhatják a filmes-fotós képi gondolkodás alapjait. Digitális tanrend esetén a csoport online folytatódik majd. Ajánlott korosztály: 12-14 évesek, akik a hagyományos technikák mellett érdeklődnek a fotózás és a videózás, az animáció készítés iránt is.
Jelentkezés: orokmozgo.gyik@gmail.com Tanárok: Varga Virág festőművész, 0670 4579 121
Kara Dávid grafikusművész, 0670 627 9008


Ajánlott Korosztály: 12-14 évesek, akik a hagyományos technikák mellett érdeklődnek a fotózás és a videózás, az animáció készítés iránt is.
Youtube csatornánk
GYIK Facebook oldal Korábbi munkáinkból:
https://goo.gl/photos/VnLPMi59edKg7Qto8
https://www.youtube.com/watch?v=GtGfqnJp0BQ&t=46s https://www.youtube.com/watch?v=CokYSJuYedg

rehab

PÉNTEK 13.30 – 14.45: KEZESLÁBAS BŰBÁJ-TÁJ

Néha az életben való boldogulásunkhoz jól jön egy kis extra segítség. Ahhoz, hogy elérjük a célunk, ügyesen megoldjunk egy helyzetet, jó ha kéznél van valamilyen mágikus tárgy, kabala, varázseszközök és ismerünk néhány bűvös varázsigét. De az ilyen varázserővel bíró tárgyak - mint a repülőszőnyeg, beszélő tükör, hétmérföldes csizma - mit sem érnek a bennünk rejlő erő nélkül, amit minden eszközzel erősítenünk kell. Ezt valósítjuk most meg az ovis korosztállyal, sok mesén, játékon, boszorkányságon és alkotáson keresztül...

Korosztály: : 5-6 évesek, max 15 fő
Csoportvezetők: Varga Virág és Kovács Réka festőművészek
Jelentkezés: kezeslabas.gyik@gmail.com
Információ: 06704579121

pontpontvesszo

PÉNTEK 15.15 – 16.45: LÉTVIZSGÁLÓ ÁLLATOZOO


Rengeteg művészt inspirálnak tudományos témák, gondolatok! Hogyan keletkezett az élet? Honnan tudjuk, hogy valami él? Folytatjuk a természetbúvárkodást, de most nem a növényeket, hanem állati érdekességeket vizsgálunk. Formáik, színeik, működésük lenyűgöző. Megismerjük a valaha élt legveszedelmesebb tengeri lényeket, megfejtjük a világító, átlátszó vagy éppen a halhatatlan állatok titkát. Fogakat, nyomokat, tojásokat, vizsgálunk. Találkozunk medve nagyságú bagollyal, szőrös yeti rákkal vagy orchidea manókkal, miközben építünk, hajtunk, festünk, ragasztunk, vágunk, faragunk, karcolunk, vésünk...

Korosztály: 8-12 évesek, max. 15 fő
Jelentkezés: pontpontcsoport@gmail.com, Információ: 06302505026
Csoportvezetők: Varga Virág és Kovács Réka festőművészek

alkimistapalotaja

PÉNTEK 16.45 – 18.30: KAPCS!


Pont, pont, vesszőcske – hogyan lépjünk ki a megszokott közlési formákból? Hogyan teremtsünk alternatív kommunikációs hálózatokat? A csoportban az alkotás-élmény folytonosságában fedezzük fel az ebben rejlő lehetőségeket, foglalkozunk a sejtek közötti párbeszédtől kezdve a világokon átívelő Möbius szalagokig. Játék-képes élőhálózatokat létrehozva képezzük le a körülöttünk lévő világban található rendszereket. Játszunk és beszélgetünk, festünk és nyomtatunk, emellett alternatív képalkotási módszereket is kipróbálunk és a térbeli megoldásoktól sem riadunk vissza. Kapcsolódjunk!

Korosztály: 8-12 évesek

Csoportvezetők:
Csoportvezetők: Menyhért Júlia, Melykó Richárd, Martincsák Kata – A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói Jelentkezés: kapcsgyikcsop@gmail.com, Információ: +36306473955

alkimistapalotaja

Jelenleg még nincsenek programok.

Jelenleg még nincsenek programok.