Állandó Programok a GYIK műhelyben

HÉTFŐ 14:00 – 15:30: NAPCSEPP, HÓCSEND, SZÉLSUGÁR, ESŐFÚJÁS

“Előttem van Észak, hátam mögött Dél, balra a Nap Nyugszik, jobbra pedig Kél.” Milyen az, amikor nagyon hideg van? Milyen az, amikor forróság? És amikor égzengés és földindulás? Vagy szélcsend és napsütés! Mi történik, ha kitör a vulkán, vagy felkap a forgószél? Mit tennél, ha elönt az özönvíz? Égtájak mentén időjárás-utazókká, meteorológia-kutatókká válunk. Eszkimó, indián, afrikai és japán meséken keresztül ismerkedünk a természet erőivel - habkarton jégsziget, pamutfonál esőerdő, hungarocell sivatag, hurkapálcika pagoda, gipsz dombság. Építés, festés, rajzolás, pacázás és szerepjátszás.

!!!A szakkör novembertől indul (távoli földrészen való tartózkodás miatt)!!! Korosztály: óvodás korosztály részére, 5-8 évesek
Vezető oktató: Tettamanti Ádám festőművész
Email: tettas.adam@gmail.com
tel.: 0620 2403766 és Filó Veronika, színháztörténész, mesemondó.

tekergo

KEDD 15.30 – 17.00: IZGŐ-MOZGÓ ZUZMÓ CSOPORT

Felfedező kalandra hívunk az erdők rejtelmes világába, ahol mozgásos, dinamikus alkotófeladatokon keresztül ismerkedünk meg a természet titkaival, a vadvizek mikro- és makroszkopikus méretű világával. Különleges fénytörésekben figyeljük meg az erdőt, kísérletezünk tükrökkel és fényérzékeny anyagokkal. Két erdei lakónak, Zúzmarának és Zuzmanónak segítünk kuckót építeni, akik hálából titkos állatok és lények nyomára vezetnek minket. Közösen épített időgépünk segítségével utazunk vissza a bolygók és csillagok születésének korába, így fedezzük fel az őslények páfrányerdeit, a régmúlt korok erdeinek mítoszait…

Korosztály: óvodás korosztály részére, 4-7 évesek
Vezető oktató: Czenthe Kata, tájépítész
Email: czenthe.kata@gmail.com
tel.: 0620 4407718 és Tettamanti Ádám festőművész
Email: tettas.adam@gmail.com
tel.: 0620 2403766

tekergo

KEDD 17.00 – 18.30: LEGES-LEG…

Nyissuk ki és fedezzük fel a Leges -Legek világát! Mikroszkóp alatt vizsgáljuk a legkisebbeket, megépítjük a leghidegebb szobrokat, megfestjük a leghosszabb árnyékainkat, modellezzük a legfurcsább épületeket, és tárgyakat, megörökítjük a legmozdulatlanabb mozdulatot, felfedezzük a legfehérebb fehéret és a legfeketébb feketét, megformázzuk a legnagyobb "gömböstűt", és a legkisebb piramist körülnézünk az Óriások és Liliput világában. Majd csukjuk be szemünket, ahol újabb Leges-Leg világok nyílnak meg!

Korosztály: 7-10 évesek
Vezető oktatók: Szentandrási Dóra és Schmidt Gertrúd, iparművész és rajztanár
Jelentkezés: Szentandrási Dóra
Email: uartkit@gmail.com
tel.: 0670-454-4540

titokzatos2

SZERDA 15:15 – 16:45: KŐLEVES és DUNAKAVICS…

Gyűjtöttél már követ, kavicsot útszéleken, folyószéleken, tengerekben? Induljunk felfedező útra kövekkel a zsebünkben! Hallgassuk meg, meleg csendjüket, koccanásaikat, fedezzük fel vésett árkolt vonásaikat az "absztrakt" felé haladva, csurgassunk cseppköveket, csiszoljunk meteoritokat, bazaltorgonákat! Bemerészkedünk a legmélyebb barlangokba és megkapaszkodunk a legmagasabb sziklaszirteken. Ezután elindulunk az őskori ember útján- barlangrajzok, sziklakarcolatok, kőből készült varázseszközök, megkövesedett nyomok, és megalitikus rítusok útján- kősorok, kőkörök, kőhajók, kőhalmok... és mikor minden kavicsunk elfogyott a tarisznyánkból, betérünk egy kőlevesre, ahol a falra valaki, valaha felkarcolta " A POR SIET, a KŐ RÁÉR"!

Korosztály: Óvodások-kisiskolásoknak, 5-8 éveseknek
Vezető oktatók:
Eplényi Anna PhD,
Email: biborkosbor@yahoo.com
tel.: 70/2322772

Schmidt Gertrúd
Email: esgertrud@gmail.com
tel.: 30/6486522

univerzumoszeres

SZERDA 16:45 – 18:45: LEGENDÁS „ÁLLATKERTI ÚTMUTATÓ”

Szemlélődő és elmélyülő alkotói sétára indulunk a kihalt ős-állatok nyomdokain a képzelt lények, alakváltók, vizi-szörnyek és repülő-kreációk, mitologikus és metaforikus állatok világába. Kelta kígyóminták, asszír istenek, griffek és főnixek, sellők éneke, unikornis szarva és pegazus varázslatos szárnya – elevenedik meg szobrok formájában. Kedves mesebeli szereplők, antropomorf sárkányok, saját őrző-védő amulett-állatunk, címerállatok és a művelődéstörténet szürrealista lényeiről készítünk részletes, alapos alkotásokat különböző grafikai technikákkal: nyomtatással (linó, rézkarc, monotípia) - akár több alkalmas festési sorozattal.

Korosztály: 8 - 12 éveseknek.
Vezető oktatók:
Eplényi Anna PhD
Email:biborkosbor@yahoo.com
tel.: 70/2322772

Schmidt Gertrúd
Email: esgertrud@gmail.com
tel.: 30/6486522

XRIX-XKRAX

CSÜTÖRTÖK 15.30 – 17.00: KézenFekvés Tréning

A Kézenfekvés tréning 3-5 alkalmas szakmai műhelyekre épül. Megeddzük kezeteket és agyatokat, hogy végül kedvenc technikáinkat könnyűszerrel az ötletek szolgálatába állíthassátok. Megmutatjuk, hogyan alakult ki a pop-up papírművészet és mit szőnek a kortárs képzőművészek. Lesz időnk közösen elmélyedni a munkafolyamatban és frissen szerzett mesterségbeli tudásotokat alkotás közben kamatoztatni. Többek között a mintatervezés, a mintázás és szobrászkodás, a kollázs, az illusztráció, az animáció és a fafaragás “szakértői” válhatnak a résztvevőkből! Az idei program felépítése lehetővé teszi, hogy az is be tudjon kapcsolódni egy-egy workshop-ciklus erejéig a csoportba, aki nem tud egész évben részt venni a foglalkozásokon.

Az őszi félév témái: szeptember 6-27 (4 alkalom)

  • Szobrászműhely: agyagozás és gipszelés okt. 4.- nov. 8. (6 alkalom)
  • Illusztráció, történetírás és vizuális történetmesélés: nov. 15.- dec.6. (4 alkalom)
Korosztály:8-13 évesek
Tanárok:
Andorka Júlia, művészettörténész
tel.: 0630/5853305
Email: andorkaj@yahoo.com
Poór Dorottya, Email: poordotya@gmail.com
Dani Boglárka, Email: bocccor@gmail.com

rehab

CSÜTÖRTÖK 17.00 – 18.30: ÖRÖKMOZGÓ SZÍNEK – FÉNYEK - INTERMÉDIA

Az Örökmozgó a GYIK Műhely gyerek médiaismereti csoportja, ahol a különböző képzőművészeti médiumok közötti átjárásokkal kísérletezünk. A manuális rajzos, festői és plasztikai játékokat, térinstallációkat fényfestéssel, fotóval, videóval, animációval ötvözzük. Ezért időnként előkerülnek az okostelefonok is, hiszen ma már sok elérhető alkalmazás van, amelyek leegyszerűsítik a hosszadalmas utómunkát. Az alkotó játék közben a gyerekek megtapasztalhatják a filmes-fotós képi gondolkodás alapjait.
Jelentkezés: orokmozgo.gyik@gmail.com Tanárok: Varga Virág festőművész, 0670 4579 121
Kara Dávid grafikusművész, 0670 627 9008


Ajánlott Korosztály: 12-14 évesek, akik a hagyományos technikák mellett érdeklődnek a fotózás és a videózás, az animáció készítés iránt is.
Youtube csatornánk
GYIK Facebook oldal Korábbi munkáinkból:
https://goo.gl/photos/VnLPMi59edKg7Qto8
https://www.youtube.com/watch?v=GtGfqnJp0BQ&t=46s https://www.youtube.com/watch?v=CokYSJuYedg

rehab

PÉNTEK 13.30 – 14.45: KEZES-LÁBAS JÁTSZÓTÉR

Mozgás, zene és képzőművészet óvódásoknak A kisgyermekkorban még minden EGY: a rajz tánc, a firka ritmus, a gomolyag fészek, a mese valóság. A legfontosabb tapasztalatokat a mozgásból, tapintásból, felfedezésből, játékból gyűjtjük, milyen jó is ebben minél tovább megmaradni: világfelfedezőknek! Színekkel, anyagokkal, hangokkal játszunk, gyúrjuk, csepegtetjük, fújjuk, kavarjuk, csendben és hangosan. Búvóhely és kifutópálya – a GYIK a mi játszóterünk!

Korosztály: : 4-6 évesek, 12 fő
Csoportvezetők: Varga Virág festőművész, művésztanár és Schéner Ildikó művészetterapeuta, Futrinka
Jelentkezés: kezeslabas.gyik@gmail.com
Információ: 06704579121

pontpontvesszo

PÉNTEK 15.15 – 16.45: PONTPONT BOTANIKA


Tudtad-e, hogy mandragórát csak fekete kutyával lehet gyűjteni, és nagyon kiabál, amikor kihúzzák a földből? Hogy a gombafonalak az erdő hírvivői? Hogy a nagy fák megvédik a csemetéiket? Hogy a növények gondolatolvasók és zenélni is tudnak? Látszólag mozdulatlan, csendes lények, de ha jól figyelünk, megengedik, hogy megismerjük a titkos életüket. Persze viszünk a felfedezőútra rengeteg papírt és festéket, agyagot, gipszet, és minden egyebet, hogy elkészítsük a saját herbáriumunkat.

Korosztály: 7-9 évesek, max. 15 fő
Jelentkezés: pontpontcsoport@gmail.com, Információ: 06704579121
Csoportvezetők: Varga Virág festőművész, művésztanár és Kovács Réka festőművész.

alkimistapalotaja

PÉNTEK 16.45 – 18.30: NYOMHAGYÓ – NYOMKERESŐ 2.0: JELEK


Ha elvesszük a szavakat, mi marad? Hányféleképpen tudunk üzenni egymásnak beszéd nélkül? Az év során kinyomozzuk, hogyan beszélgetnek a növények és az állatok, mit tudunk kiolvasni a múlt jeleiből, és hogyan lehet üzenni a jövőbe. Titkosírások, jelbeszéd, jelelés, morze, időkapszulák, klaviatúrák, kódexek és kódnyelvek. Feltérképezzük az érzékszerveinket, szoborrá formáljuk az emlékeinket és utánajárunk, van-e hangja a szivárványnak. Szótár helyett folt-enciklopédiát készítünk, és jól megdolgoztatjuk a betűket, a jeleket és a véletlent.

Korosztály: 8-12 évesek, maximum 18 fő

Csoportvezetők:
Kárpáti Gergely grafikusművész
Email:gkarpati2@hotmail.com
tel: 06 70 661 15 05, Nguyen Lan Lilla - képzőművész Jelentkezés: nyomhagyo.gyik@gmail.com vagy telefonon (aug 27-től): 0670 661-1505

alkimistapalotaja

Jelenleg még nincsenek programok.

Jelenleg még nincsenek programok.